V838 Monocerotis

V838 Monocerotis ha estat proposada algun cop com la més misteriosa estrella de la Via Làctia. De ser una estrella normal, en poc temps es convertí en una de les estrelles més brillants.

La seva explosió començà al voltant de l’1 de gener de 2002 i fou descoberta el 6 de gener de 2002. Es creia en un principi que era un tipus familiar de la clàssica nova, però els astrònoms aviat s’adonaren que podia ser una classe d’estrella totalment diferent.

Les observacions indiquen que V838 Mon és un sistema binari en què una de les estrelles d’alguna manera es transforma durant un període de mesos. En aquest temps passa de ser una estrella petita i poc lluminosa una mica més calenta que el Sol, a una estrella supergegant altament lluminosa i freda. Aquest comportament desafia el coneixement convencional de l’evolució i els cicles estel·lars.

Aquestes explosions de noves i supernoves són esdeveniments espectaculars. A la següent animació (YouTube) podeu gaudir-ne gràcies a les observacions continuades del telescopi Hubble.