Trànsit de Mercuri

Mercuri passarà per davant del Sol el proper dia 11 de novembre. En Astronomia d’això n’anomenem un trànsit.

Cap a les 13:35 començarà a tocar el disc solar, i l’anirà travessant al llarg de la tarda fins a les 19:04 en què l’abandonarà pel costat oposat. En aquest punt ja no el podrem veure perquè el Sol es posarà abans de les 18:00. Però tindrem unes bones 4 horetes per veure’l.

És un fenomen poc freqüent, el proper no serà fins d’aquí a 12 anys. Si teniu ganes de veure’l i de saber per què es produeix, seguiu llegint…

Per què es produeix un trànsit?

Aquí es poden veure el Sol, Mercuri i la Terra. La Terra gira un cop cada 365 dies, i Mercuri ho fa cada 88 dies, aproximadament. En principi, cada cop que Mercuri s’alineés entre la Terra i el Sol veuríem un trànsit, però no és ben bé així.

Aquesta és la mateixa imatge però vista des d’un altre angle. Aquí es veu que la Terra i Mercuri no giren al voltant del Sol en el mateix pla. Les òrbites estan lleugerament inclinades. Només quan la Terra i Mercuri coincideixen en els punts on es tallen els dos plans és possible que veiem Mercuri davant del disc solar. En els altres casos, és a dir la majoria, Mercuri passa pel damunt o per sota del Sol.

I així és com es veu: un petit cercle fosc que lentament es va desplaçant per davant del disc solar. Com dèiem al començament, aquest any en què creuarà bastant centrat trigarà unes cinc hores a fer tot el trànsit. En aquesta foto també s’aprecien unes altres zones fosques, les taques solars, un altre dia en parlarem.

El fenomen té el mateix fonament que els eclipsis. En un eclipsi de Sol, la Lluna s’interposa entre la Terra i el Sol, de la mateixa manera que s’hi interposa Mercuri. La diferència està en el fet que el tamany aparent de Mercuri és molt menor que el de la Lluna. Per això la quantitat de llum que rebem del Sol es redueix tant poc que no ho podem apreciar sense cap instrument. Però sí, podríem dir que un trànsit és un eclipsi molt parcial de Sol.

Com es pot veure?

Com sempre que hi ha el Sol involucrat, és molt important protegir-se els ulls, per exemple amb unes ulleres especials per eclipsis. Tot i així, Mercuri serà un punt molt petit, ja que el seu diàmetre aparent és gairebé 200 vegades més petit que el del Sol. Serà molt difícil poder-lo apreciar només amb les ulleres.

L’Agrupació Astronòmica d’Alella organitzarà una sessió d’observació del trànsit de Mercuri amb telescopis equipats amb els filtres adequats. Pareu atenció a les nostres xarxes socials per saber els detalls de la convocatòria.

Us agradaria que publiquéssim un article sobre un tema concret que us interessi? O voleu saber més coses dels trànsits? Voldríeu participar en les activitats de l’Associació? Envieu-nos un missatge des d’aquest formulari