NGC 3603

NGC 3603 és un cúmul obert d’estels situat en el braç espiral de Carina-Sagitari, a uns 20.000 anys llum de distància del sistema solar. Aquest cúmul va ser descobert per John Frederick William Herschel el 1834.

El cúmul està envoltat per una estructura complexa de gas ionitzat (plasma), i és al seu torn una de les regions de formació activa d’estels més important de la Via Làctia. La potent radiació ultraviolada i els vents estel·lars han desplaçat al gas i la pols romanents. Gràcies a aquests vents podem tenir una visió integral del cúmul.

NGC 3603 es pot observar amb telescopis afeccionats com una petita i insignificant nebulositat amb un tint vermellós. Aquest color és degut a l’absorció de la llum per part del medi interestel·lar en certes longituds d’ona. NGC 3603 és considerat un exemple de brot estel·lar (starburst, en anglès), concepte introduït de l’observació d’altres galàxies amb regions de formació estel·lar on la taxa de formació d’estels excedeix la mitjana de la galàxia en alguns ordres de magnitud.