Història

A principis de l’any 1997 es va constituir per primer cop l’Agrupació, per part d’un grup d’apassionats de l’astronomia i la ciència en general, liderats per en Jordi Galbany. Aquesta associació prenia el relleu de la desapareguda Apeiron, que havia deixat de funcionar uns anys enrere.

Segons els seus estatuts, els objectius de l’associació eren “promoure, fomentar, investigar i divulgar l’Astronomia i altres ciències afins, en els seus aspectes pràctics, experimentals i teòrics”. Per a aconseguir els objectius, l’Agrupació “crearia tota mena d’iniciatives pròpies d’una entitat de persones aficionades a l’Astronomia”, quedant exclòs tot ànim de lucre.

Es va establir el domicili social a la Masia-Museu de Can Magarola, on es va condicionar la torre com a observatori incloent un telescopi Celestron C14 de 40cm.

Mitjançant un conveni amb la Universitat de Barcelona, l’observatori de Can Magarola va ser utilitzat per a fer pràctiques d’Astronomia.

Després d’uns anys de funcionament, l’activitat de l’Agrupació es va aturar. Amb l’aparició de les instal·lacions de l’observatori del Montsec a Àger, molt més potents i amb un cel de més qualitat, les pràctiques d’Astronomia de la Universitat també van deixar de fer-se.

Ara, un nou equip estem donant les passes per tal de reprendre les activitats i poder així aprofitar el llegat de les persones que ens van precedir.